Opmerkelijk

Allerlaatste Fokker S4 door vrijwilligers gerestaureerd

Een van de oudste Nederlandse militaire vliegtuigen, de allerlaatste Fokker S4, krijgt een nieuw leven in Aviodrome in Lelystad. Een groep vrijwilligers is begonnen met de restauratie van dit historische toestel. Niet makkelijk, want bouwtekeningen zijn verloren gegaan en onderdelen ontbreken.

“Het op te knappen toestel, met type-nummer 108, werd op 30 oktober 1924 officieel in dienst genomen”, vertelt Raymond Oostergo, collectiebeheerder van het Aviodrome. “Het eenmotorige lestoestel, toen nog schoolvliegtuig genoemd, vandaar de ‘S’ in de naam, werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Luchtvaartafdeling (LVA) van het leger.”

Lees ook: Watervliegtuig Catalina op transport voor restauratie, genieten voor fans: ‘Het is prachtig’

Bijzonder plan

Het is de enige S4 die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Daarmee is het een van de oudste nog bestaande Nederlandse militaire vliegtuigen. Het Aviodrome heeft een bijzonder plan met het vliegtuig. “Het vliegtuig wordt niet gerestaureerd naar de staat waarin het in 1924 werd afgeleverd, maar er is gekozen om het vliegtuig voor de helft af te bouwen en de andere helft juist deels open te laten. Zo krijg je een mooie indruk van hoe zo’n vliegtuig er van de binnenkant uitzag begin jaren ’20.”

De klus gaat geklaard worden door zo’n zeven vrijwilligers en zal naar verwachting een jaar of drie in beslag nemen.