Gezondheid

Reisadvies aangepast: code oranje voor Barcelona

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Barcelona en haar voorsteden aangepast van code geel naar oranje. Mensen wordt aangeraden alleen naar dit gebied te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die nu in Barcelona of in een van de randgemeenten zijn, krijgen het advies om na thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Het aantal Covid-besmettingen is gestegen in de stad Barcelona en haar randgemeenten. Het risico op besmetting in dit gebied is hierdoor toegenomen”, aldus het ministerie. Mensen wordt “dringend” afgeraden om niet op toeristisch bezoek naar Barcelona te gaan. “Als u nu in dit gebied bent, bedenk dan of u uw verblijf vroegtijdig wilt beëindigen”.

Toeristen niet teruggehaald

Naast Barcelona en omgeving is ook in het gewest Segrià (Lleida en omgeving) nog steeds een hoog risico op besmetting en daarom is ook voor die regio het advies oranje. In de regio Aragón zijn verscherpte maatregelen van kracht. Daar is de code geel. Maar het ministerie raadt mensen die op vakantie naar Spanje gaan aan om waakzaam te blijven. “Ontwikkelingen kunnen elkaar in hoog tempo opvolgen”, aldus het ministerie.

Toeristen worden niet teruggehaald door de Nederlandse regering. Mensen die via een georganiseerde reis hebben geboekt, kunnen hulp krijgen bij hun reisorganisatie.

‘Advies geldt alleen voor de stad’

Reisorganisatie TUI gaat inventariseren hoeveel mensen zich op dit moment met een stedentrip in Barcelona bevinden. Het is nog niet bekend of de vakantiegangers uit Barcelona worden teruggehaald of dat ze een alternatief krijgen aangeboden. In elk geval biedt de reisorganisatie voorlopig geen stedentrips naar Barcelona meer aan.

Een woordvoerder benadrukt dat het reisadvies alleen geldt voor de stad Barcelona en niet voor het nabijgelegen vliegveld. Mensen die elders in Spanje een vakantie hebben geboekt, kunnen op het vliegveld bij Barcelona landen om vervolgens verder te reizen, aldus de woordvoerster.

ANP