Gezondheid

'Reden tot optimisme' over aanpak van corona

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care komt te liggen stijgt steeds minder snel, en dat geeft “reden tot optimisme, het is veel prettiger om dit te zien dan de snelle stijging van een paar weken geleden”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is het daar voorzichtig mee eens.

Het afremmen van de verspreiding van het virus is een compliment aan Nederland waard, vindt Kuipers. Omdat de meerderheid de maatregelen naleeft, raken minder mensen besmet. Maar, benadrukt Kuipers, “het blijft alleen werken als we de maatregelen nog even volhouden”. De aangekondigde piek is namelijk over 14 dagen aangekondigd, dus versoepeling van de maatregelen zit er voorlopig nog niet in. “Als we dat doen is de kans groot dat er alsnog een piek komt. Dat zou onvergeeflijk zijn.”

Lees het laatste corona-nieuws in ons liveblog

Toch komt het moment van versoepeling wel dichterbij, beetje bij beetje en zeker niet van de een op de andere dag. Versoepeling zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat bepaalde groepen, zoals scholieren, als eersten zich wat vrijer kunnen bewegen. “Of we zoeken naar mensen die het coronavirus al gehad hebben, want we gaan ervan uit dat je dan immuun bent.”

‘Maatregelen nog lange tijd nodig’

Voorlopig zijn we helaas nog niet af van het virus, onderstreept Kuipers. “We moeten er rekening mee houden dat we nog lang een aanzienlijk aantal patiënten in ziekenhuizen zullen zien. De maatregelen zijn nog langere tijd nodig, we moeten niet denken dat het over 1 of 2 weken helemaal versoepeld kan worden.” Want, zegt Gommers, artsen en verplegers moeten ook de ruimte krijgen om straks op vakantie gaan, zodat ze de strijd tegen het coronavirus langer kunnen volhouden.

ANP