Dieren

Varkens in Nood sleept slachthuis voor de rechter: 'Dieren worden gillend gekookt'

Varkens die in slachthuizen gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. Volgens Varkens in Nood helpen de boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet om dit te stoppen.

De dierenrechtenorganisatie heeft daarom bij de politie aangifte gedaan tegen een slachthuis dat bij meerdere keren varkens bij bewustzijn liet verdrinken in een bad met gloeiend heet water.

Structurele dierenmishandeling

Varkens in Nood wil dat het slachthuis zich verantwoordt voor de rechter omdat er volgens de organisatie sprake is van structurele dierenmishandeling. Dat blijkt uit de aangifte die in bezit is van Hart van Nederland.

Tussen het najaar van 2018 en half 2019 ging het vier keer mis bij het slachthuis en verdronken varkens terwijl ze nog leefden. Inspecteurs van de NVWA zagen het voor hun eigen ogen gebeuren, valt te lezen in de inspectierapporten.

‘Boetes halen niets uit’

“Het komt helaas vaker voor, ook bij dit bedrijf,” reageert een woordvoerder van de NVWA. “Dit mag absoluut niet.” De NVWA heeft het slachthuis hiervoor vier keer een boete van 1500 euro opgelegd.

Voor directeur Frederieke Schouten van Varkens in Nood zijn die boetes echter volstrekt onvoldoende. “Die boetes doen op geen enkele wijze recht aan de ernst van de misdragingen.” Schouten zegt verder dat de boetes “geen enkel afschrikwekkend effect” hebben, wat volgens haar “duidelijk blijkt uit de herhaling van de overtredingen.”

Redactie/ANP