Misdaad

Rechter doet uitspraak: werden militairen mishandeld in de Oranjekazerne in Schaarsbergen?

Zijn vijf (ex-)militairen schuldig aan het stelselmatig mishandelen, bedreigen en vernederen van drie andere militairen in de Oranjekazerne in het Gelderse Schaarsbergen? Daar moet het gerechtshof in Arnhem moet woensdag en donderdag uitsluitsel over geven.

Het gaat om vijf verdachten van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden hebben misdragen in 2013. De verdachten ontkennen in alle toonaarden.

Eerder vrijgesproken

Het OM sprak destijds van een “geheel ontspoorde eenheid” en eiste werkstraffen tegen de vijf, maar de rechtbank sprak hen vrij. Justitie legde zich daar niet bij neer en tekende beroep aan. De betrokken militairen (inmiddels tussen de 27 en 41 jaar oud) hebben altijd ontkend.

Lees ook: Militairen ontkennen mishandelingen collega’s

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem zag aanwijzingen dat er op de kazerne wantoestanden waren, maar vond dat er te weinig bewijs was voor dat de aangeklaagde militairen daaraan hebben meegedaan. Verklaringen in het strafdossier bevatten te veel “onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden”, oordeelde de rechter, en het is niet duidelijk geworden wie wat zou hebben gedaan.

‘Dagelijks geslagen en geschopt’

Een van de drie slachtoffers stapte in 2017 naar de media met zijn verhaal, nadat hij aangifte had gedaan. Hij zou door zijn collega’s bijna dagelijks zijn geslagen, geschopt en getreiterd. Daarna deden de andere twee eveneens aangifte.

Lees ook: Oud-militair Schaarsbergen huilt: ‘Ik hoop op spijtbetuiging’

De onafhankelijke commissie-Giebels deed onderzoek naar de sociale veiligheid bij Defensie naar aanleiding van de misstanden op de kazerne in Schaarsbergen. De commissie gaf het ministerie van Defensie als aanbeveling mee om een onafhankelijk meldpunt in te stellen.

ANP/Redactie