Opmerkelijk

Re-enactmentgroep Koude Oorlog ziet deel legerspullen in rook opgaan

Bij een brand donderdagavond in een loods in Voorthuizen is een groot deel van het levenswerk van veel Koude Oorlog-hobbyisten in rook opgegaan. In de loods waren veel spullen en voertuigen van de tijd van de Koude Oorlog opgeslagen.

De Stichting Dienstplicht Koude Oorlog doet aan re-enactment. Met originele spullen uit de tijd van de Koude Oorlog proberen de leden de tijd van de dienstplicht te doen herleven op bijvoorbeeld evenementen. Ze hebben een loods vol legerspullen en -voertuigen uit die tijd. Maar hiervan is nu veel beschadigd geraakt door de rook van de brand.

‘Klein traantje’

“Vooral de radio’s, telefoons, aggregators, alle elektronica zijn beschadigd door de rook. Ook uniformen en andere spullen zijn helemaal vies geworden door de rook. Dat moeten we allemaal met de hand schoonmaken”, legt Kees Mastenbroek uit. Het is zijn levenswerk. “Ik moest wel een klein traantje wegpinken, moet ik eerlijk zeggen.”

‘Afscheid nemen’

Maar niet alles kan schoongemaakt en gered worden. “Ik denk dat we van een hoop spullen nog afscheid moeten nemen. Daar gaan we nog wel van schrikken”, zegt Cor van Dijk, die ook lid van de stichting is.

“Dan zullen we op zoek moeten naar nieuwe spullen, maar het zal nooit meer zo groot worden. Je bent dertig jaar aan het verzamelen. Heel veel spul is ook zeldzaam. Maar hoe dan ook, we gaan door.”