Betoging om standbeeld JP Coen afgebroken wegens ongeregeldheden

Bij een demonstratie over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn zijn vrijdagavond ongeregeldheden uitgebroken. De politie moest een groep van zo’n honderd betogers uit het centrum van de stad richting de aangewezen plek voor de demonstratie leiden. Maar zij verzetten zich daartegen waardoor er schermutselingen ontstonden.

Bij het protest waren zowel voor- als tegenstanders van het standbeeld aanwezig. Vanwege de ongeregeldheden werd de manifestatie afgeblazen. De politie heeft een persoon gearresteerd, maar niemand raakte gewond. Even later is het standbeeld van JP Coen omsingeld door zo’n 16 ME’ers.

Op het plein waar het standbeeld staat stonden veel terrassen waar mensen hapjes en drankjes nuttigden. Maar die werden plots in allerijl weggehaald. Korte tijd later riep de politie alle aanwezigen op om het plein te verlaten.

Lees ook: Hoorn verwacht honderden betogers voor én tegen standbeeld van JP Coen

Tegenstanders in minderheid

De demonstratie begon vanavond rustig, maar later op de avond braken er rellen uit. Zo’n tien politiebusjes, politie te paard en de ME werden ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Bij schermutselingen vielen rake klappen, maar de politie slaagde er niet in om de actievoerders bij elkaar te houden. Daardoor begaven de betogers zich in kleine groepjes door Hoorn.

De politie hield een persoon aan. Die is overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels is het rustiger, aldus de politie. Die heeft de demonstranten opgeroepen weg te gaan. Als ze dat niet doen, worden ze aangehouden.

Lees ook: GroenLinks wil metershoog beeld VOC-held Coen verwijderen uit stadscentrum Hoorn

Tekst & beeld: ANP