Misdaad

Kansspelautoriteit waarschuwt voor illegale loterijen op Facebook

Er is een stijging in het aantal vragen en meldingen over illegale loterijen op Facebook, meldt de Kansspelautoriteit (Ksa). De populairste van deze loterijen is het zogenoemde dippen. Consumenten vertrouwen het niet en trekken aan de bel.

Wat is dippen?

Dippen is een loterij waarbij deelnemers een bepaald product kunnen winnen. Wat de prijs is van de loten en wat je kunt winnen wordt meestal vastgesteld in een gesloten Facebook-groep. De organisator stuurt een betaalverzoek, en zodra zijn gewenste bedrag voor het product behaald is start de loting. Het gaat hierbij om tweedehandsproducten , Luxe- en nieuwe producten en soms zelfs contante geldbedragen.

Waarschuwing

Doordat er geen toezicht mogelijk is op deze Facebook-loterijen, is er ook geen manier om te controleren of alles wel eerlijk verloopt. Dit maakt het spel zo onvoorspelbaar en de kans op oplichting groot. Daarnaast is zowel het organiseren als deelnemen aan illegale loterijen een overtreding op de wet. De Ksa adviseert nadrukkelijk niet mee te doen aan dit soort loterijen.

“Ondanks een eerdere waarschuwing lijkt het dippen aan populariteit te winnen. Ook is onze indruk dat de prijzen groter en duurder worden, met als doel zoveel mogelijk consumenten te verleiden mee te spelen. Of die prijzen ook daadwerkelijk worden verloot en ook uitgereikt, is de vraag. Dit is voor ons reden nogmaals aan de bel te trekken. Deze loterijen vinden buiten ieders zicht en elke controle plaats. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.” , Meldt Bernadette van Buchem, lid van de raad van bestuur van de Ksa.

Aanpak

Momenteel is de Ksa bezig met een onderzoek naar dit ‘dippen’ en andere Facebook loterijen. Zij volgen de ontwikkeling en bestrijden het illegale aanbod. Over wat de precieze aanpak is wat eventuele consequenties zijn wil de kansspelautoriteit nog niks kwijt, dit zal moeten wachten tot na het onderzoek.

De Kansspelautoriteit hoort het graag als er een vermoeden is van een illegaal kansspel, bijvoorbeeld dippen. Via de website van de Ksa kan een meldingsformulier worden ingevuld. Ook kunnen meldingen worden gemaild aan info@kansspelautoriteit.nl

ANP