112

Politie te laat naar dodelijke steekpartij in zorginstelling Wageningen

De politie heeft niet adequaat gereageerd op meldingen over een ernstig geweldincident in een zorginstelling in Wageningen, op 19 februari. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie. Een 27-jarige bewoner kwam om het leven na een confrontatie met twee medewerkers van de instelling, die beiden gewond raakten.

Medewerkers en omwonenden hebben het alarmnummer 112 gebeld, naar aanleiding van het geweld. De bewoner was toch nog niet overleden. De meldingen waren zo dringend, dat de politie er direct op af had moeten gaan, blijkt uit het interne onderzoek. Dat is ook toegezegd, maar in eerste instantie niet gebeurd. “Het had anders gekund en anders gemoeten”, zegt politiechef Oscar Dros, die de gang van zaken enorm betreurt.

Agressief

De 27-jarige man was vanaf het begin van de bewuste avond al agressief. Aanvankelijk leek dit gedrag zich te beperken tot de kamer van de man, waaruit de centralist opmaakte dat er geen direct gevaar was en dat het aan de medewerkers was de rust te herstellen. Uit teruggeluisterde gesprekken blijkt nu dat er aanwijzingen waren dat de politie meteen had moeten komen.

Lees ook: VIDEO: IJzingwekkende schreeuw om hulp na dodelijke steekpartij Wageningen

De familie van het slachtoffer laat via hun advocaat weten geschokt te zijn over de conclusies. “Het komt erop neer dat als de politie eerder had gereageerd, hun zoon misschien nog had geleerd”, vertelt advocaat Richard Korver vrijdag aan Hart van Nederland. “De politie is wel open geweest, maar dat neemt niet weg dat als er wel goed was gehandeld, hun kind nog had geleefd. Er zijn nog allerlei onderzoeken gaande, dus ze kunnen nog niet door. Pas als we weten wie ter verantwoording kan worden geroepen.”

ANP/Redactie