Politiek

Politie verwelkomt minder nieuwe medewerkers met migratieachtergrond

Vorig jaar heeft de politie minder nieuwe medewerkers met een migratieachtergrond aangenomen dan de twee voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

In 2019 had 16 procent van de nieuwe politiemedewerkers een migratieachtergrond. In zowel 2017 als 2018 was dat 21 procent. Het totale aantal politiemedewerkers met een migratieachtergrond is wel ongeveer gelijk gebleven. Het gaat om 13 procent van het personeel.

“Onder de collega’s die vorig jaar bij de politie kwamen werken, waren er relatief meer met een meetbare migratieachtergrond dan onder de collega’s die vertrokken”, staat in de uitleg van de maandag gepubliceerde cijfers.

Lees ook: Politie staat op tegen racisme via video: ‘We willen een politie zijn waar je trots op bent’

Politie wil meer divers worden

De politie laat weten de ambitie te hebben om meer divers te worden, ook als het gaat om culturele diversiteit. “Alle burgers moeten zich kunnen herkennen in hun politie en zich vrij voelen de politie te benaderen. Er zijn mensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Mensen die zich kunnen inleven in andere leefstijlen en culturen, meerdere talen beheersen of over een netwerk beschikken binnen een bepaalde gemeenschap.”

Gemiddeld is de uitstroom bij medewerkers van de politie in de leeftijd tot 30 jaar 4 procent. Bij medewerkers in die leeftijdsgroep met een migratieachtergrond is dat ruim 7 procent. De politie houdt sinds kort zogenoemde ‘exit-interviews’ om te kijken waar dat verschil precies vandaan komt. Ook komt er onder meer onderzoek naar hoe de reputatie van de politie onder specifieke groepen kan worden verbeterd.

Lees ook: Politie bepleit gelijke behandeling met ‘ongepaste’ hashtag #bluelivesmatter

Wanneer heb je een ‘migratieachtergrond’?

Bij de politie werken meer dan 65.000 mensen. Volgens de meetmethode van het CBS heeft iemand een migratieachtergrond als hij of zij zelf is geboren in een ander land of als minstens een van de ouders daar is geboren.

ANP