Misdaad

Politie haalt nepwebshops met beschermingsmiddelen tegen corona offline

De politie heeft tien malafide webshops offline gehaald die adverteerden met mondkapjes, testen en andere beschermingsmiddelen tegen het nieuwe coronavirus. Ze leverden de betaalde bestellingen niet.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie weten. Volgens de politie zijn de nepwebshops bijna niet van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze veel op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden.

Inspelen op corona

Er is vooralsnog nog geen opvallende stijging van online criminaliteit, maar de politie ziet wel dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit. Zo ging er een nepmail van gezondheidsorganisatie RIVM rond, waarin malware zat.

Ook circuleerde een bericht op Whatsapp over een zogenaamde uitkering voor mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten. Hiermee probeerden criminelen de hand te leggen op bankgegevens van mensen die doorklikten.

‘Blijf zelf alert’

Het meldpunt voor internetoplichting werkt bij het opsporen van malafide webshops veel samen met andere partijen, zoals banken en internetproviders. “Maar het is belangrijk dat mensen zelf ook alert zijn”, zegt Gijs van der Linden van het LMIO.

Lees ook: Politie haalt tien nagemaakte webshops uit de lucht

“Het is uiterst verdacht als je een bestelling alleen via een betaallink in de mail kunt betalen. Daaraan kun je herkennen dat het mogelijk niet in de haak is”, legt hij uit. “En kijk voor je iets koopt ook naar reviews die een bedrijf krijgt.”

Hoe herken ik een nepwebshop?

Wil je verzekerd zijn van het doen van een veilige aankoop in een online winkel? Gebruik dan deze tips van de Fraude Helpdesk:

  • Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook zo.
  • Let op de URL van de website en kijk of dit een afleiding is van een bestaande winkel (bijvoorbeeld: bcc-aanbieding.nl in plaats van bcc.nl)
  • Controleer hier of de webshop is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Let niet alleen op het logo van het keurmerk op een site, want dat kan iedereen kopiëren.
  • Lees reviews over de webshop op internet.
  • Controleer of de webshop een KvK- of btw-nummer op haar website heeft staan. Lees ook de voorwaarden over levering, betaling en retourneren.
  • Betaal met een creditcard, dan zijn je aankopen verzekerd.

ANP/Redactie