Misdaad

Brandstichter zendmast gesnapt op camerabeelden, politie deelt video online

De politie heeft dinsdagavond beelden vrijgegeven van een man die een zendmast in Groningen in brand heeft gestoken. Op de beelden is duidelijk te zien hoe de man brand sticht, om daarna te vluchten met een auto.

Lees ook: Opnieuw branden in zendmasten, nu twee in Almere

De beelden werden gedeeld in Opsporing Verzocht. De man parkeert eerst zijn auto, loopt met een jerrycan naar de zendmast en giet een vloeistof tegen de mast. Daarop ontsteekt hij de boel. Het gaat om een man van vermoedelijk 25 tot 30 jaar die mogelijk rijdt in een zwarte Toyota Aygo.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=yDHxHA7FKJs&feature=emb_title

Dertien zendmastbranden op tien plaatsen

Brandstichtingen in zendmasten hebben sinds 3 april al dertien keer plaatsgevonden op tien verschillende plaatsen. Het is onduidelijk of het om dezelfde persoon gaat of personen gaat en wat het motief achter de brandstichtingen is.

Mogelijk heeft het te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht zijn voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs.

Verband tussen 5G en coronavirus

Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. De politie kan niet zeggen of er aanwijzingen zijn dat de huidige incidenten uit deze hoek komen. Wel onderzoekt de politie of er achter de branden een “crimineel netwerk” zit.

Eerder brandstichtingen vonden onder meer plaats in Rotterdam, Tilburg, Oudenbosch en Veldhoven. Maandagavond waren er opnieuw branden in twee zendmasten in Almere. De politie liet dinsdag weten dat de brandstichting vaak op dezelfde manier gebeurt, namelijk met een brandbare vloeistof, vermoedelijk benzine.

De politie noemt de aangestoken branden bij zendmasten “zorgelijk en onacceptabel” omdat de impact ervan groot kan zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld hulpdiensten onbereikbaar zijn bij een noodgeval. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde de brandstichtingen eerder al “een aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving”.

Bron: ANP/Redactie, beeld: Politie