112

Politie arresteert 18 onruststokers na rellen in Utrechtse wijk Kanaleneiland

De politie heeft in de Utrechtse wijk Kanaleneiland achttien mensen opgepakt die betrokken waren bij onrust in de wijk. Zij maakten deel uit van een grotere groep die vrijdagavond bij winkelcentrum Rijnbaan Kanaleneiland aan het rellen was.

In een brief die locoburgemeester Lot van Hooijdonk zaterdag stuurde naar de gemeenteraad meldt zij dat een groep van ongeveer 250 tot 300 jongeren zich daar verzamelde en vuurwerk afstak en dingen vernielden, waaronder een bushokje en een openbare-ordecamera. Ook werd een auto in brand gestoken. De politie moest optreden tegen “excessen”. Ook de brandweer moest in actie komen. n de wijk werd er een auto in de brand gestoken.

De politie kan nog niet zeggen hoe oud de opgepakte mensen zijn. Wel wordt er gesproken over jongeren. Veel van hen komen, volgens de politie, uit de wijk zelf of uit een van de andere Utrechtse wijken.

Op de hoogte van mogelijke onrust

Van Hooijdonk schrijft dat de politie al op de hoogte was van mogelijke onrust. In de brief staat dat de driehoek (burgemeester, politie en justitie) donderdagavond informatie ontving dat er berichten circuleerden op social media waarin werd opgeroepen op vrijdagavond te komen rellen in Utrecht.

De politie beschikte over informatie dat de groep specifiek uit was op een confrontatie met de politie. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden voor de onrust.

Jongeren maakten de dienst uit

VVD-raadslid Queeny Rajkowski is erg kritisch op het optreden van de gemeente en politie. Ze vindt dat er veel te naïef is opgetreden. “De jongeren hadden het voor het zeggen. Na de eerste vernielingen werd er nog niet ingegrepen.” Dat deed de politie om de situatie te de-escaleren. Rajkowski vindt dat er al veel eerder ingegrepen had moeten worden. “Via sociale media werden jongeren opgeroepen om naar Kanaleneiland te komen. We hadden ook kunnen voorkomen dat ze zich allemaal in de wijk verzamelden.”

Het raadslid gaat vragen stellen over het politieoptreden aan het college. Ze hoopt dat het vanavond rustig blijft in Utrecht, maar is daar niet zeker van. “18 arrestaties klinkt veel, maar dat betekent dat er nog heel veel relschoppers vrij rondlopen.”

Beeld: 112 Media Utrecht