Gezondheid

Poliovirus aangetroffen in riool op RIVM-terrein in Bilthoven

Op het terrein van gezondheidsdienst RIVM is het poliovirus aangetroffen in het riool. Op het Utrecht Science Park in Bilthoven zijn ook een onderzoeksinstelling die zich bezighoudt met polio en een grote producent van poliovaccins gevestigd.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt hoe het virus precies in de riolering terecht heeft kunnen komen en of er medewerkers zijn blootgesteld aan polio. Dat bevestigt de inspectiedienst woensdag na berichtgeving door de Volkskrant.

Vorige maand ontdekt

Het poliovirus werd al in de eerste week van augustus ontdekt in monsters die op 21 juli tijdens een standaardcontrole werden genomen uit het riool op het onderzoeksterrein in Bilthoven. Op 19 augustus is vervolgens de Wereldgezondheidsorganisatie ingelicht over de vondst.

Na de positieve meting is het rioolwater nog drie keer bemonsterd, maar toen werden geen virusdeeltjes meer gevonden, vertelt een woordvoerder van de inspectie. Uit voorzorg wordt bloed en ontlasting van 120 medewerkers van het RIVM, Bilthoven Biologicals en Intravacc onderzocht. De helft heeft inmiddels uitsluitsel gekregen: niemand droeg het virus bij zich.

Lees ook: Geuko (5) binnen 48 uur verlamd door polio-achtige ziekte

‘Geen gevaar’

Volgens de toezichthouder is de volksgezondheid niet in gevaar gekomen. De inspectie wijst erop dat de riolering in ons land een gesloten systeem is en dat de zuivering zo wordt gedaan dat die het poliovirus onschadelijk maakt.

De IGJ onderzoekt of er zich incidenten hebben voorgedaan bij de drie instellingen. “Er zijn twee routes mogelijk waarlangs het virus in het riool terecht kan zijn gekomen”, legt een woordvoerder van de inspectiedienst uit. “Via het afvalwater van een van de instellingen, of via het toilet.”

Om de herkomst vast te stellen, wordt onder meer het DNA van het virus onder de loep genomen. Omdat het RIVM bij de kwestie is betrokken, is hiervoor een buitenlands bedrijf ingeschakeld.

Wat is polio?

Polio is een ziekte die ernstige verlammingen veroorzaakt maar die dankzij een strikt vaccinatiebeleid in de westerse wereld niet meer voorkomt. Wie is gevaccineerd kan de ziekte niet meer krijgen, maar kan het virus wel oplopen en overdragen op mensen die niet zijn gevaccineerd. Besmetting vindt plaats via speeksel, bijvoorbeeld door hoesten, of contact met ontlasting.

ANP