112

Op meerdere locaties poederbrieven ontvangen, onder meer in Rotterdams Ikazia-ziekenhuis

Bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is dinsdag een poederbrief bezorgd. De politie en een explosievenexpert doen onderzoek.

“Het gaat om een brief met een onbekende stof”, zegt een woordvoerster van de politie. Ook de brandweer is ter plaatse. Volgens lokale media zou de brief door medewerkers van het ziekenhuis zijn opengemaakt en twee mensen zouden met het poeder in aanraking zijn geweest. De politiewoordvoerster kan dat niet bevestigen.

Meerdere poederbrieven

Het ziekenhuis aan de Montessoriweg is het tweede adres waar dinsdag een poederbrief is bezorgd. Ook een drukkerij van DPG Media in het Brabantse Best heeft dinsdagochtend een poederbrief ontvangen. De verdachte brief kwam rond 09.00 uur binnen en twee uur later werd het sein op groen gezet. Volgens de politie is de productie bij het bedrijf niet stopgezet.

In het bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam waar de redacties van onder meer Het Parool en de Volkskrant zitten, is dinsdagochtend eveneens een poederbrief aangetroffen. Volgens de politie bleek er geen schadelijke stof in de brieven te zitten.

Volgens de politie is een medewerker van de postkamer tijdelijk geïsoleerd na de vondst, totdat duidelijk werd dat er geen gevaar was. De brief werd rond 09.30 uur aangetroffen. Over de mogelijk achtergrond van de poederbrieven doet de politie nog geen uitspraken.

Doel onbekend

Wie de poederbrieven heeft verstuurd en met welk doel is niet bekend. Ook is onduidelijk of er een verband is tussen de zaken; een woordvoerder van de Brabantse politie zegt niet te weten of dat op dit moment wordt onderzocht.

Ondertussen doet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek naar een verdacht pakketje dat is aangetroffen bij een skatebaan in een parkje op Urk. De politie heeft de omgeving van de vindplaats, De Akkers, afgezet. Of dit voorval op zich staat of verband houdt met de eerder bezorgde poederbrieven is niet bekend.

ANP