Misdaad

Advocaten: 'Thijs H. leefde in gestoorde realiteit en had geen weloverwogen moordplannen'

Thijs H. kan niet worden veroordeeld voor moord omdat hij tijdens het doden in een “een gestoorde realiteit” verkeerde. Dat stellen zijn advocaten woensdag in de rechtszaak tegen de 28-jarige Hagenaar.

Thijs H. heeft bekend dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide in Limburg, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man.

Lees ook: Nabestaanden slachtoffers Thijs H.: ‘Deze moordenaar mag niet meer vrij rondlopen’

‘Thijs H. slachtte slachtoffers af’

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Hagenaar vorig jaar mei drie mensen met “een vooropgezet plan” om het leven gebracht. De officier van justitie zei dinsdag dat de slachtoffers uit het niets werden aangevallen en met vele messteken zijn “afgeslacht”. Justitie heeft daarom 24 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Thijs H. voor drievoudige moord.

Lees ook: Thijs H. doodde zijn drie slachtoffers volgens justitie met vooropgezet plan

Zijn advocaten erkennen dat hij weliswaar gewapend met een mes op pad ging met de bedoeling om mensen te doden. Maar volgens de raadslieden Thijs H. heeft geen weloverwogen keuzes kunnen maken, omdat hij in “een gestoorde realiteit” verkeerde.

Volgens de wet is er sprake van moord als er voorafgaand aan het doden bij de dader “kalm beraad en rustig overleg” is geweest. Daarvan is bij Thijs H. geen sprake geweest, vinden zijn advocaten. Hij was geestelijk te ver heen om aan die criteria te kunnen voldoen. Daarmee is wat hen betreft sprake van drie keer doodslag, in plaats van drie keer moord.

Volledig ontoerekeningsvatbaar?

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum menen dat Thijs H. onder invloed van een “ernstige psychotische ontregeling” het dodelijke geweld heeft gepleegd en daarom volledig ontoerekeningsvatbaar is. Justitie deelt die conclusies niet.

Lees ook: Thijs H. staat voor de rechter: psychopaat of leugenaar?

Het OM betwist dat zijn zieke psyche Thijs H. geen andere keuze liet dan het doden van willekeurige slachtoffers. Volgens de openbaar aanklager moet hij voor verminderd toerekeningsvatbaar worden gehouden, waardoor er ook ruimte is voor een lange celstraf.

ANP