Misdaad

Peter R. de Vries geeft persconferentie over proces tegen Ridouan Taghi

Misdaadjournalist Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten geven donderdagmiddag een persconferentie over “ontwikkelingen in het Marengoproces”. Vooraf willen ze geen commentaar geven.

Mogelijk zal het duo zich presenteren als respectievelijk adviseur en advocaat van Nabil B., kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Derk Wiersum

Nabil B.’s advocaat Derk Wiersum werd in september vorig jaar voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Nabil B. heeft als kroongetuige tientallen verklaringen afgelegd tegen zijn medeverdachten in het Marengoproces, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

Lees ook: Man (22) uit Brunssum opgepakt om leveren ‘verkenningsauto’ moord Derk Wiersum

Na de moord op Wiersum bood Schouten zich aan als nieuwe advocaat van Nabil B. De kroongetuige kreeg een nieuwe advocaat, maar dat was niet Schouten. Verschillende – onbekend gebleven – advocaten hebben hem de afgelopen maanden bijgestaan, maar ze zijn er allen voortijdig mee gestopt.

Opgestapt bij advocatenkantoor

Peter R. de Vries heeft vorig jaar in een radio-interview gezegd dat hij telefonisch was benaderd door Nabil B. met het verzoek zijn adviseur te worden. Dat wilde hij wel, maar er is destijds geen vervolg op gekomen.

Lees ook: OM en politie: advocaat Khalid Kasem lekte informatie naar Ridouan Taghi

De misdaadjournalist maakte vorige week bekend dat hij opstapte als directeur van het advocatenkantoor dat hij met advocaat Khalid Kasem heeft opgezet. Kasem raakte in opspraak omdat hij in 2015 mogelijk vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar de organisatie van Taghi.

Niet akkoord

In mei werd tijdens een tussentijdse zitting in het Marengo-proces duidelijk dat Nabil B. een nieuwe advocaat én een adviseur had aangedragen, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging niet akkoord met dit – toen niet nader genoemde – tweetal. Het OM heeft dit niet willen toelichten.

Lees ook: Kroongetuige groot onderwereldproces ruziet met Openbaar Ministerie: ‘Niet verder zonder advocaat’

De rechtbank eiste dat de kroongetuige op korte termijn weer een advocaat zou krijgen.

ANP