Dieren

Paardenredder doet aangifte tegen NVWA: 'Er moet sneller ingegrepen worden'

Paardenredder Henk ten Napel gaat woensdag aangifte doen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij vindt dat de organisatie in zeker een viertal zaken nalatig is geweest in het aanbieden van hulp aan hulpeloze dieren.

Henk ten Napel is voorman van Stichting Zinloos geweld tegen Dieren. Ook vangt hij al jaren mishandelde en verwaarloosde paarden op. Henk vindt het te gek voor woorden dat sommige diereneigenaren al jaren in de vizier van de NVWA zijn. Er moet volgens hem veel eerder worden ingegrepen. Ten Napel: “Het is pappen en nat houden. De NVWA is kopschuw geworden. Je kunt tot in lengte van dagen waarschuwen maar soms is het gewoon tijd om in te grijpen.”

‘Sneller ingrijpen’

Het doel van de aangifte is niet om de autoriteit in een kwaad daglicht te stellen. Ten Napel wil dat het systeem aangepakt wordt. Er moet sneller ingegrepen worden: “twee keer geel is rood”.

De NVWA zegt nog niet op de zaken vooruit te kunnen lopen zolang de aangifte niet binnen is. In het algemeen stellen ze dat ze een interventiebeleid hebben dat volgens hen voldoet. “We gaan er vanuit dat onze inspecteurs het werk goed doen.”