Sport

Oudste kleurenbeelden van Elfstedentocht opgedoken in Friesland

Er zijn kleurenbeelden ontdekt van de Elfstedentocht van 1954. Voor zover bekend is het nieuwe filmpje van Sjoerd Steensma het oudste kleurenbeeld van de tocht der tochten.

Het is maandag precies 66 jaar geleden dat de zware schaatstocht in 1954 werd gehouden. De opgedoken kleurenbeelden van die editie zijn gemaakt door Sjoerd Steensma uit Leeuwarden. Hij filmde de Elfstedentocht met een 16mm-camera. Steensma overleed in 1995.

Het filmpje werd ontdekt door het Fries Film Archief nadat Steensma’s dochter Klara de filmcollectie van haar vader bij het archief had binnengebracht. Verder werden er ook nieuwe kleurenbeelden van de tocht van 1956 ontdekt. Klara heeft de 16mm-camera van haar vader aan het filmarchief geschonken.

Al 23 jaar wachten

De oudste kleurenbeelden van de Elfstedentocht werden tot nu toe toegeschreven aan de Friese filmmaker Han de Vries. Hij schoot de 200 kilometer lange schaatstocht in 1956 in kleur.

De Elfstedentocht is in totaal vijftien keer verreden. De laatste tocht der tochten werd in januari 1997 gehouden, inmiddels alweer 23 jaar geleden. In 2012 zaten we dicht bij een nieuwe schaatstocht, maar sneeuw op het ijs gooide uiteindelijk roet in het eten.

Tekst: ANP
Foto: Fries Film Archief