Politiek

Gepasseerde ouders toeslagenaffaire diep teleurgesteld over besloten gesprek minister Hoekstra

Zo’n vijftig gedupeerden van de toeslagenaffaire en hun advocaat zijn niet te spreken over de handelwijze van het ministerie van Financiën. Minister Hoekstra spreekt woensdagmiddag achter gesloten deuren met ongeveer veertien ouders bij wie de kinderopvangtoeslag ook onterecht zou zijn stopgezet. Advocaat Eva González Pérez begrijpt niet waarom zij en haar cliënten niet zijn uitgenodigd.

De besloten bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Het ministerie van Financiën zegt dat bewindsman Wopke Hoekstra het over de ervaringen van de gedupeerde ouders wil hebben en dat hij er wat van hoopt te leren. Verder willen het ministerie en Boink er weinig over kwijt.

Lees hier alles over de toeslagenaffaire

Advocaat González Pérez is zeer kritisch over de gang van zaken. Zij en haar vijftig cliënten wisten niets van dit tussentijdse gesprek. Zij zijn met een veel grotere groep ouders uitgenodigd voor een gesprek op 20 januari. Daarbij schuift minister Hoekstra ook aan, maar dan samen met premier Rutte. “Het is ontzettend vreemd dat er nu een specifiek groepje van veertien andere ouders is uitgekozen om al eerder een gesprek te hebben.”

Compensatie is ‘sigaar uit eigen doos’

De vijftig mensen die González Pérez vertegenwoordigt, behoren tot de zogeheten CAF 11-zaken. Zij zitten in een groep van honderden ouders die kinderopvang afnamen via een gastouderbureau. De ouders zijn onterecht beschuldigd als fraudeur en moesten duizenden euro’s aan toeslag terugbetalen aan de Belastingdienst.

Naast het CAF 11-dossier zijn er nog duizenden ouders bij wie de kinderopvang mogelijk onterecht is stopgezet, maar die zaken moeten vaak nog onderzocht worden. Tot welke groep de ouders horen die woensdagmiddag langskomen bij minister Hoekstra, is niet duidelijk. Ook de gedupeerde ouders uit Rotterdam die met Hart van Nederland spraken, zijn niet uitgenodigd.

Lees ook: In 2020 heb je iets meer geld in je portemonnee

De cliënten van González Pérez hebben inmiddels allemaal compensatie gekregen. Maar dat gaat vaak maar om een klein deel van het bedrag dat ze onterecht hebben moeten terugbetalen. “Een sigaar uit eigen doos”, zegt de advocaat. De ouders zijn daar niet tevreden mee. Dat ze daarnaast ook nog zijn gepasseerd voor het besloten gesprek op het ministerie, is voor González Pérez onbegrijpelijk.

‘Boink vijf jaar niet gezien’

De advocaat uit Eindhoven is daarnaast bijzonder kritisch op de rol van belangenvereniging Boink. Die organisatie zou volgens haar en haar cliënten weinig kennis van zaken hebben en geen actieve rol hebben gespeeld in de toeslagenaffaire. “We hebben deze organisatie de afgelopen vijf jaar nauwelijks gezien, ze zijn niet bij alle debatten geweest en nu zitten zij als eerste bij de minister. Reken maar dat mijn cliënten daar uiterst teleurgesteld over zijn”, zegt Pérez.

Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst stapelden de afgelopen maanden fout op fout. Dat leidde in december tot het aftreden van staatssecretaris Menno Snel van Financiën die niet meer zag hoe hij het tij moest keren. Wie het moet gaan opvolgen en dit loodzware dossier moet gaan overnemen is nog niet duidelijk. Minister Hoekstra heeft gezegd dat hij zich persoonlijk met de affaire zal bemoeien.