Lifestyle & Entertainment

OrgelJoke haalt je uit je coronadipje met orgelconcerten op Instagram

Ieder lichtpuntje is welkom in tijden van crisis. Joke Meijer uit Vlaardingen is precies zo’n lichtpuntje. Zij maakt onder de naam OrgelJoke furore op Instagram.

Amper een week geleden besloot ze om van de nood een deugd te maken en zich niet te laten kisten door het coronavirus. Ze stopte met spelen na de dood van haar man in januari, maar besloot nu plaats te nemen achter het keyboard in haar Vlaardingse flatwoning. Om orgelliederen te spelen voor haar volger op Instagram.

Onder de naam ‘OrgelJoke’ trakteert ze haar inmiddels 3500 volgers elke dag op een klein orgelconcert. De reacties onder haar laatste orgelliedje, ‘House of the Rising Sun’ van The Animals, zijn lyrisch en dankbaar.

‘Daar doe ik het voor’

Joke: “Ik krijg reacties op de filmpjes van mensen die ik niet ken, maar er heel erg blij van worden. Ook mijn buren vinden het leuk. Zo kreeg ik laatst een leuk berichtje van een jonkie uit de buurt die het fantastisch vond. Daar doe ik het voor.”

Mensen opvrolijken en uitstralen dat ze vooral niet bij de pakken neer gaat zitten, dat is precies wat Joke wil bereiken met haar filmpjes. “We zitten allemaal binnen en we moeten toch iets doen. Nou, dan kunnen we onszelf toch het beste maar gaan vermaken. Ik had niet verwacht dat het balletje zo snel zou gaan rollen. Dat al die mensen mij nu volgen, is toch wel heel bijzonder.”

Van Lee tot George

Het repertoire van de nuchtere Joke is veelzijdig. Van ‘You’ll Never Walk Alone’ tot ‘Una Paloma Blanca’ van George Baker. Of ze heeft de noten ergens in één van haar muziekboeken staan, of ze haalt het van internet. “Van de week hoorde ik Lee Towers op de radio ‘You’ll Never Walk Alone’ zingen, dus toen dacht ik, die ga ik spelen!”

Angstig om het virus te krijgen is ze niet, toch blijft ze deze dagen in complete isolatie thuis zitten. De boodschappen worden gedaan door haar oudste zoon: “Hij woont in Vlaardingen, dus gaat dan naar de supermarkt voor mij en zet de tas dan voor de deur. Vaak laat ik de deur nog even open staan zodat we nog even kort kunnen kletsen. Ik ga wel eens naar beneden of op het balkon zitten, maar dan doe ik een mondkapje op. Op straat kom ik echt niet. Ik moet voorzichtig zijn, want ik heb COPD.”

Welke nummers Joke nog meer gaat spelen weet ze niet. Gelukkig heeft ze tijd genoeg om daarover na te denken. “Dit gaat nog wel een tijdje duren, dus ik ga nog wel even door!”

Video’s via Instagram @OrgelJoke