Sport

Oranje Leeuwinnen starten voorbereiding op Spelen met doelpuntloos gelijkspel

De Nederlandse voetbalsters zijn hun voorbereidingstraject richting de Olympische Spelen woensdag gestart met een gelijkspel. De regerend kampioen van Europa en verliezend WK-finalist kwam bij het openingsduel van een vierlandentoernooi, het Tournoi de France, tegen Brazilië niet verder dan 0-0.

Frankrijk en Canada zijn de andere twee deelnemers aan het evenement, dat wordt gehouden ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in het land. Frankrijk versloeg Canada eerder op woensdag met 1-0. Oranje treft zaterdag Canada en speelt dinsdag tegen Frankrijk.

Rentree

Bij Oranje maakten Lieke Martens en Stefanie van der Gragt hun rentree. Buitenspeelster Martens kwam in juli, tijdens de met 2-0 verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten, voor het laatst in actie voor het nationale team. Van der Gragt, centrale verdedigster, speelde haar laatste duel in september in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (3-0).

Bondscoach Sarina Wiegman startte met Lineth Beerensteyn als rechterverdediger. De speelster van Bayern München, die normaal gesproken in de spits voetbalt, had het moeilijk op de voor haar nieuwe positie. Beerensteyn voetbalde vroeger, in haar jeugdjaren, wel eens als rechtsback. Wiegman moest op die positie improviseren. Desiree van Lunteren zette in november een punt achter haar interlandcarrière en Liza van der Most, ook rechterverdediger, is zwaar geblesseerd.

Sterker

Oranje was sterker dan Brazilië, dat vorig jaar op het WK in de achtste finales strandde tegen Frankrijk (2-1). Jackie Groenen kreeg in de 20e minuut de eerste kans, maar zij schoot net naast. Shanice van de Sanden nam de bal kort voor rust, na een schot van Vivianne Miedema, in het strafschopgebied net niet goed aan.

Ook in de tweede helft had Nederland een overwicht. Na een klein uur schoot Miedema met links net naast en Van de Sanden kreeg in de 73e minuut de grootste kans. Ze kwam één op één te staan met Aline Villares, maar ze wist de keepster van Brazilië niet te passeren.

Ellebogen

De Nederlandse voetbalsters gaven de kinderen die bij het toernooi mee het veld oplopen, de zogenoemde Players Escorts, vanwege de uitbraak van het coronavirus geen hand. Dat doen ze op verzoek van de toernooiorganisatie en de Franse voetbalbond.

Om dezelfde reden is ook even afgezien van het geven van een hand aan de speelsters van de tegenpartij en de arbitrage. In plaats daarvan begroetten de speelsters elkaar nu met de ellebogen.

ANP/Redactie