Politiek

Horeca wil minder coronaboetes na 'corona-bruiloft' Grapperhaus

Nu minister Ferd Grapperhaus ondanks de ophef over zijn ‘corona-bruiloft’ aanblijft als minister van Justitie en Veiligheid wil de horeca dat er een minder strikt boetebeleid komt voor de branche. Die oproep doet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) donderdag.

Het feit dat Grapperhaus zich ook niet altijd houdt aan zijn eigen coronamaatregelen is voor de horeca reden voor een aanpassing van het huidige beleid. Directeur Dirk Beljaarts vindt dat boa’s niet meer meteen boetes moeten opleggen of met sluitingen van cafés moeten dreigen als er een incidentele overtreding van de coronaregels wordt geconstateerd.

Lees ook: Grapperhaus kan aanblijven als minister ondanks ophef om ‘corona-bruiloft’

‘Ongeluk zit in klein hoekje’

Ook wil de branchevereniging dat eerder uitgedeelde boetes worden herbekeken. “Als we iets kunnen leren van deze kwestie, dan is het dat een ongeluk in een klein hoekje zit en er niet altijd sprake is van bewuste overtreding van de regels”, stelt Beljaarts.

Volgens hem zouden boetes en andere straffen voor ondernemers eigenlijk alleen opgelegd moeten worden als sprake is van “echte excessen”. Nu komt het voor dat boa’s erg intimiderend binnenstappen bij de horeca, weet de KHN-directeur van meldingen uit zijn branche.

‘Bruiloft op 1,5 meter kan niet’

De horeca klaagt al langer dat de coronamaatregelen zich in vergelijking met andere branches wel heel erg toespitsen op cafés en restaurants. Beljaarts wijst erop dat ondernemers daardoor in een lastige positie zitten. Zij proberen vanwege hun werk zo gastvrij mogelijk te zijn, maar moeten klanten ook vaak ‘nee’ verkopen als iets niet kan vanwege de voorschriften.

Lees ook: Horecabazen schrijven brief aan Grapperhaus: ‘Veel stress door coronaregels’

Ook de trouwbranche wil een gesprek over de coronamaatregelen. Zo zou de afstandsregel voor huwelijken moeten worden heroverwogen. Ook roept de branche op tot mildheid met het uitdelen van boetes. “De minister heeft nu ervaren dat het niet te doen is, die anderhalve meter afstand houden op een bruiloft”, aldus een woordvoerder.