112

Schapen van Marianne prooi van illegale slachters: 'Echt verschrikkelijk'

Een bergje ingewanden, rondslingerende koppen en wat vacht in de wei: voor de derde keer in ruim twee weken tijd hebben illegale slachters in de buurt van Deventer schapen geslacht.

Zondagochtend vroeg was de Deventer Schaapskudde het doelwit. Schaapsherder Marianne Gaspersz is aangeslagen door gruwelijke en brute daad. “Ik kan er met mijn verstand niet bij.”

Marianne ziet de resten nog liggen als ze tegen Hart van Nederland vertelt wat ze in de vroege ochtend aantrof. “Ik kwam ze ophalen en wilde de stroom van het hek doen, maar toen zag ik die schapen liggen. Ik was wel even hotel de botel.”

Moederschaap een lammetje

Het gaat om een moederschaap en een lammetje van een ander schaap. “Er lopen nu dus twee lammetjes rond die geen moeder meer hebben en een moederschaap dat haar lammetje zoekt.” Ze hoopt dat de dieren het op het gras redden. “Anders moeten we kijken of er een paar heel mager worden, dan kun je misschien zien om welke lammetjes het gaat.”

Vorige week sloegen de illegale slachters al toe op een kinderboerderij in het naburige Olst, de week daarvoor bij een hobbyboer in Broekland, een dorp verderop. Die vond de resten van drie lammetjes gedumpt in een sloot.

Lees ook: Schapen van kinderboerderij Olst afgeslacht, koppen en ingewanden achtergelaten

‘Totaal geen vlees op’

Marianne gaat ervan uit dat het om professionele slachters gaat. “Ze hebben alles meegenomen, behalve de kop, de vacht en ingewanden. Alles wat niet bruikbaar is, hebben ze dus laten liggen.” Waarom de daders het uitgerekend op haar schapen hadden gemunt, weet ze niet. “Ik heb heideschapen, daar zit totaal geen vlees op. Ze slachten een klein skeletje met een heel klein beetje vlees.”

Er zijn dit jaar 400 lammetjes geboren. De herder zou zondag voor het eerst weer op pad gaan met haar twee kuddes. “Het is een mooi plaatje als ze over de Wilhelminabrug lopen, en dan de stadsparken gaan begrazen.”

Door de strenge coronamaatregelen is het buiten wat rustiger dan normaal, maar toch de schaapsherder dat iemand iets gezien heeft van de illegale slachtpartij. “Hoe meer mensen dit weten, hoe alerter ze zijn.”

Beeld: Solita Alissa Fotografie