Weer & Verkeer

Opnieuw koudste nacht van het jaar achter de rug

Net als gisteren werd het ook afgelopen nacht weer opvallend koud. In het Brabantse Woensdrecht vroor het matig met om 6.30 uur -6,2 graden, de laagste temperatuur in Nederland van dit jaar tot nu toe.

Dinsdag werd er ook een jaarrecord verbroken. Toen werd er in Woensdrecht -6,1 graden gemeten. Aan de grond vroor het afgelopen nacht zelfs -8,8  graden in Volkel. Ook op andere plekken was het koud, met in De Bilt een recordlate koudste nacht van het jaar. Het werd er -4,3 graden.

Droge lucht

Op zich zijn de omstandigheden op dit moment erg gunstig om het ’s nachts hard te laten vriezen. Niet alleen is de aangevoerde lucht behoorlijk koud, ook is hij erg droog. Gisteren werd in het Limburgse Arcen een luchtvochtigheid van 18 procent gemeten. Sinds het begin van de metingen was de lucht in maart slechts één keer nog droger.

Hoe droger de lucht, hoe makkelijker hij in een heldere nacht afkoelt. Dat komt doordat er geen dauw of rijp ontstaat, die stollingswarmte in de atmosfeer brengt. En dat het makkelijk gaat, zagen we aan de lage temperaturen woensdagochtend.

Lees ook: Aankomende week gaat het weer vriezen, temperaturen tot -6 graden

Omdat de toplaag van de bodem door de droge wind alweer een is uitgedroogd en er nog weinig planten en gewassen groeien, verdampt er overdag juist relatief weinig vocht. Bij verdamping wordt energie aan de lucht onttrokken en dit gaat ten koste van de temperatuur. Omdat dit nu nog niet speelt, zijn de verschillen tussen dag en nacht groot. Dinsdag steeg de temperatuur in Woensdrecht van -6,1 graden naar 12,7 graden, een verschil van 18,8 graden.

Komende nachten blijven koud

Ook komende nachten blijft het koud met op grote schaal lichte vorst. De wind blijft op veel plaatsen doorstaan, waardoor de lucht gemend wordt en hele lage minima op grote schaal niet worden verwacht. Maar als op beschuttere plekken de wind toch even wegvalt, zou het zomaar weer 6 graden kunnen vriezen.

Overdag blijft het zonnig en schraal voorjaarsweer met een koude (noord)oostenwind. De temperatuur ligt rond normaal met 9 tot 12 graden. Vrijdag verloopt iets zachter met in het binnenland 13 of 14 graden op de thermometer.

Nachten tijdelijk zachter, overdag juist kouder

In het weekend krijgen we meer bewolking en stijgt de kans op een bui. Zondag zou dit zelfs een maartse bui kunnen zijn met hagel. Door de bewolking neemt ’s nachts de kans op vorst af. Maar met een noordenwind wordt het overdag juist kouder. Zaterdag komen we van noord naar zuid uit tussen 8 en 12 graden. Zondag wordt het hooguit 6 tot 9 graden en de wind maakt het nog wat kouder.

Via Weer.nl