Weer & Verkeer

Opnieuw hoogwater in het zuiden verwacht: kades lopen onder

Voor de tweede keer in ruim een maand tijd is het dit weekend hoogwater in de grote rivieren. Door het water lopen kades onder en stromen uiterwaarden, nevengeulen en buitenpolders vol.

De Rijn bereikt volgens Rijkswaterstaat zaterdag een hoogste stand van 13,60 meter boven NAP bij Lobith. Na het weekend daalt de waterstand snel, omdat er ook in Duitsland en Zwitserland veel minder regen wordt verwacht.

Lees ook: Rivier de Roer treedt buiten haar oevers, kasteelheer John vreest het ergste

‘Afsluitingen niet passeren’

De watermassa zorgt volgens waterschap Rivierenland steeds voor bijzondere natuurverschijnselen, waar altijd veel kijkers op af komen. Een aantal uiterwaarden langs de Waal en Rijn zijn afgesloten om dieren die een droog plekje hebben opgezocht daar niet te verstoren. Ook gaan sommige wegen en paden op en langs dijken dicht.

“We zagen in februari dat sommige mensen zulke afsluitingen toch passeren, om dan een paar honderd meter verder tot de ontdekking te komen dat het pad overstroomd is. Dat is gevaarlijk en zeer af te raden”, waarschuwen de waterschappen.

Lees ook: Unicum voor de Biesbosch: enorme overstroming door storm en hoogwater

In Noord- en Midden-Limburg houden vrijwillige dijkwachters de dijken langs de Maas zaterdag nog in de gaten. Waterschap Limburg vraagt het publiek dringend om deze inspecteurs alleen aan te spreken als er echt geen andere mogelijkheid is. De Maas gaat naar verwachting zondag sterk dalen.

ANP