Politiek

Confrontatie bij demonstratie tegen coronawet in Den Haag, burgemeester beëindigt betoging

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft de demonstraties tegen de coronawet vrijdagmiddag beëindigd. Tegenstanders mochten op het Malieveld betogen, maar luisterden niet naar de politie. Dat leidde tot confrontaties tussen de demonstranten en agenten.

De politie probeerde de betogers met getrokken wapenstokken naar de aangewezen locatie te verdrijven. Daarbij deelden agenten rake klappen uit, is te zien op beelden van verslaggever Sam Hagens. De demonstranten zouden naar het Binnenhof willen lopen en dat mag niet. “De sfeer is grimmig”, aldus de verslaggever van Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder tweet

Nu de demonstratie tegen de coronawet door de Haagse burgemeester is verboden worden de betogers verzocht om het Malieveld “op een rustige manier” te verlaten, meldt de politie. Er zijn in totaal acht mensen aangehouden en afgevoerd in een arrestatiebusje. Een van hen viel op het Malieveld een agent op een fiets aan, waarna de politie te paard ingreep.

In de boeien geslagen

Eerder op de dag werd er al iemand op het Binnenhof in de boeien geslagen. “Hij riep: ik kan toch niet de inhoud van mijn rugzak laten zien als ik in de boeien word geslagen”, meldde Hart van Nederland-verslaggever Pieter de Graag.

Tekst gaat verder onder video

Het incident gebeurde tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad. Op beelden is te zien dat de man tijdens het persmoment ministers met zijn mobiele telefoon filmde. Het is niet duidelijk of hij ook bij de groep hoort die in de stad demonstreert tegen de nieuwe coronawet.

Foto: Regio15.nl