Gezondheid

Instroom aantal binnengebrachte intensive care-patiënten daalt

Het aantal patiënten dat binnenstroomt op de intensive care-afdeling daalt. Ook herstellen er langzamerhand meer patiënten, waardoor zij de intensive care verlaten. Toch kan er niet worden gezegd dat de dreiging is geweken.

Sinds zondag liggen er 1385 coronapatiënten op de ic, dat zijn er 25 meer dan zaterdag. Daarnaast is de totale capaciteit opgeschaald naar 2400 bedden. “Die bedden staan nu allemaal klaar en er is de mogelijkheid om dat nu in te zetten”, gaat Kuipers verder. “Maar hoe meer je moet opschroeven, hoe meer je de kwaliteit moet laten dalen.”

Instroom vlakt af

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg blijft het aantal mensen op de intensive care ongeveer gelijk. “Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten.” Dat is voorzichtig positief. “Maar je mag nog niet de conclusie trekken dat het allemaal op de retour is”, waarschuwt Kuipers.

Van de 2400 beschikbare bedden zijn er 505 bedoeld voor mensen die niet het coronavirus hebben. Van de 1385 ic-patiënten liggen er 24 in Duitsland. Dat zijn er zeven meer dan zaterdag.