Politiek

Kippen moeten in stallen blijven vanwege vogelgriep in Duitsland

Het ministerie van Landbouw heeft dinsdag een ophokplicht aangekondigd voor boeren met meer dan 250 kippen. Pluimveehouders moeten hun dieren vanaf nacht voorlopig binnenhouden.

De maatregel is ingesteld omdat bij een hobbyboer in het Duitse Bretzfeld vogelgriep is vastgesteld. De kans bestaat dat het virus via wilde vogels bij een Nederlands pluimveebedrijf terechtkomt.

“De manier waarop dit vogelgriepvirus zich verspreid over de verschillende Midden-Europese landen is zorgelijk”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw tegen Hart van Nederland. “Het is daarom ook mogelijk dat wilde vogels de ziekte ook naar West-Europa kunnen verspreiden.”

Voorlopig vier weken

Deze ophokplicht betekent dat pluimvee in de stallen moet blijven. De maatregel treft vooral boerderijen met biologische en vrije-uitloopkippen, waar de dieren (gedeeltelijk) buiten lopen.

Over vier weken komen deskundigen die het ministerie informeren weer bij elkaar om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen. “Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken”, aldus het ministerie.

“Het is een dubbel gevoel”, vertelt Hennie de Haan aan Hart van Nederland. De voorzitter van de vakbond voor pluimveehouders zegt aan de ene kant blij te zijn dat er nu preventieve maatregelen zijn genomen. “Maar we hopen dat het op tijd is.”

Vogelgriep vanuit Polen

Op 31 december werd er een uitbraak van vogelgriep geconstateerd in Oost-Polen. Nadat in meerdere landen in Midden- en Oost-Europa het virus was uitgebroken, vroeg een deel van de pluimveesector om een ophokplicht. Maar zo’n “ingrijpende maatregel” was toen nog niet nodig, zei minister Carola Schouten toen.

Ze beloofde wel dat de experts vinger aan de pols zouden houden. Nu het virus in Duitsland is opgedoken, is de kans dat Nederlands pluimvee door wilde vogels wordt besmet volgens Schouten “iets hoger”. Om die reden is besloten het pluimvee verplicht te laten ophokken.

De laatste keer dat er in Nederland een ophokplicht voor pluimvee was, was twee jaar geleden. Tussen december 2017 en april 2018 mochten er geen kippen naar buiten. Volgens het CBS lopen er in ons land zo’n 100 miljoen kippen rond op boerderijen.

Tekst: Redactie/ANP