Burgemeester Kampen stapt in hoogwerker en zet oorlogsheld Warner (92) in het zonnetje

De belangrijkste periode in het kader van 75 jaar vrijheid is aangebroken, ware het niet dat het coronavirus roet in het eten heeft gegooid. Het Overijsselse Kampen – dat vrijdag op de dag af 75 jaar geleden werd bevrijd door de Canadezen – bedacht een creatieve oplossing om de grote oorlogsheld van hun stad, de 92-jarige Warner Pap, toch de eer te geven die hem toekomt.

Bij woonzorgcentrum De Amandelboom gebeurde iets bijzonders. Burgemeester Bort Koelewijn stapte eigenhandig in een hoogwerker om de Warner Pap op zijn eigen balkon in het zonnetje te zetten.

Het bijzondere verhaal van Warner begon op 17 april 1945 in Kampen, dat dan nog op de bevrijding wacht. De jonge Warner bezocht zijn opa en oma, die aan de andere kant van de IJssel woonden. Pap kwam terug met drie verkenners van het Canadeze leger en een tolk, waarmee de bevrijding opeens een feit was.

Niet geruisloos voorbij

Marcel Wendrich van Stichting 75 jaar Vrijheid vindt het fijn om te horen dat op sommige plekken de 75 jaar vrijheid niet helemaal geruisloos voorbij gaat. Wendrich: “Toen we op 15 maart de ‘intelligente lockdown’ ingingen, was dat wel even slikken. Het is voor veel lokale en regionale organisaties een hard gelag. Alle activiteiten moesten worden opgeschort. En dat terwijl deze periode, van 2 april tot en met 5 mei, nou juist de belangrijkste periode is.”

Toch laat Wendrich het er niet bij zitten. “We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat alles ingehaald kan worden, dat is belangrijk. Bij veel partijen is onzekerheid, want wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.”