Gezondheid

'Ook herbesmettingen vastgesteld bij coronapatiënt in Nederland en België'

Een Nederlandse coronapatiënt is opnieuw besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt viroloog Marion Koopmans tegen de NOS in een reactie op het nieuws uit Hongkong van eerder op de dag. Daar blijkt een man twee keer besmet geraakt met het coronavirus.

In Nederland gaat het om een oudere patiënt met een verslechterd immuunsysteem, meldt Koopmans, een van de belangrijkste adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het kabinet.

Herbesmetting niet onverwachts

Volgens Koopmans komt de herbesmetting niet onverwachts. Dat komt namelijk vaker voor bij luchtweginfecties. “SARS-CoV-2-infecties hebben allemaal een andere vingerafdruk, een genetische code”, zegt Koopmans. “Mensen kunnen na een infectie nog heel lang iets meedragen en af en toe een beetje RNA uitscheiden.” Dat is het genetische materiaal van dit soort virussen.

Voor een officiële herbesmetting moeten onderzoekers volgens haar kunnen aantonen dat de codes van dat RNA verschillen. Dat blijkt bij de patiënten in Hongkong en Nederland het geval te zijn.

België

Ook in België kwam maandag ook een herbesmetting met het coronavirus aan het licht. Daar gaat het om een vrouw in Leuven, die drie maanden na de eerste keer, opnieuw besmet is geraakt met SARS-CoV-2.