Weer & Verkeer

Carnavalsoptochten in de problemen door onvoorspelbaar weer, optocht Eindhoven al afgelast

Dit weekend barst het carnavalsgeweld weer los in het zuiden van het land. Een van de hoogtepunten zijn natuurlijk de carnavalsoptochten, maar het weer gaat roet in het eten gooien. De carnavalsoptocht in Eindhoven is al afgelast door de voorspelde harde windstoten. Carnavalsorganisaties in andere steden houden ook hun hart vast voor onstuimig weer.

Volgens de organisatie in Eindhoven is het door de krachtige wind niet verantwoord om de optocht in Lampegat, zoals Eindhoven tijdens carnaval heet, door te laten gaan. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven noemt het “zuur voor alle Lampegatters & Lampegatterinnekes”. Hij vindt het echter een dapper besluit van de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (FEC) en de hulpdiensten: “Veiligheid staat voorop”.

Maatregelen voor praalwagens

Ook in andere steden zijn maatregelen genomen vanwege de harde wind. In Tilburg zouden bijvoorbeeld grote praalwagens gedeeltelijk ingeklapt kunnen meerijden met de optocht. Ook zou het kunnen dat op de wagens geen mensen mogen staan.

In Maastricht rijden relatief weinig grote wagens mee. De praalwagens die wel meerijden, kunnen met harde wind uit de optocht worden gehaald. Naar verwachting gaat de wind zaterdagmiddag wat liggen, in Sittard denk ze er dan ook aan om de optocht later te laten beginnen. De verschillende gemeenten proberen zo lang mogelijk te wachten met een besluit.

Onzeker weerbeeld

Volgens Weer.nl is het niet met zekerheid te zeggen wat het weer dit weekend gaat doen. Daar waar de eerdere stormen Ciara en Dennis beiden al langere tijd vrij duidelijk in de verschillende weermodellen zaten, is dat voor het stormachtige weer komend weekend lastiger.

Volgens het weerbureau begint vrijdagavond de wind al aan te trekken. Vooral aan de kust kan het dan zelfs even stormachtig worden met windkracht 8. Landinwaarts ontstaat er een matige tot soms vrij krachtige wind.

Zaterdag overdag trekt een koufront van noord naar zuid over het land en dan trekt de zuidwestelijke wind nog iets verder aan. In het binnenland wordt de wind dan vrij krachtig tot krachtig en aan de kust soms stormachtig met windkracht 8. Het Waddengebied krijgt mogelijk zelfs te maken met stormkracht 9.