Opmerkelijk

Honderden huizen ontruimd en snelwegen dicht: chaos in Wilp door 'vliegende bom'

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is zondagmorgen om 07.00 uur bij Deventer begonnen met het opruimen van een V1 – een “vliegende bom” – uit de Tweede Wereldoorlog. De niet-ontplofte V1 is vorig jaar gevonden bij wegwerkzaamheden aan de snelweg ter hoogte van het dorp Wilp.

Het projectiel met 935 kilo springstof aan boord ligt onderaan een talud van de snelweg A1 aan de Gelderse kant van de IJssel.

950 inwoners geëvacueerd

Voor de ontmanteling van het onbemande straalvliegtuig met springlading moesten 950 inwoners van het dorp Wilp om 06.00 uur hun huis uit. In totaal vallen 427 adressen binnen de veiligheidszone die aangehouden wordt. Dit voor het geval de “vliegende bom” per ongeluk zou exploderen. Heel veel Wilpenaren zijn zaterdag al vertrokken en hebben de nacht elders doorgebracht. Politie en defensie bewaken het ontruimde gebied.

De EOD denkt tot zondagavond bezig te zijn met bijzondere karwei. De dienst haalt eerst de drie ontstekers uit het acht meter lange vliegtuig. Daarna wordt de springstof in stukjes weggehaald. Als er toch iemand in het ontruimde gebied komt, of daar bijvoorbeeld een drone laat vliegen, worden de werkzaamheden direct stilgelegd.

ANP