Rotterdamse agenten noemden tieners "kutafrikanen" na mishandeling Spijkenisse

De politie in Rotterdam is een “diepgaand onderzoek” begonnen naar racistische uitspraken door agenten in een appgroep. De opmerkingen werden begin vorig jaar gemaakt in een reactie op een video van een mishandeling van een tiener in Spijkenisse.

NRC heeft screenshots van de racistische gesprekken in de door agenten genoemde ‘Jan Smit Appgroep’. De uitspraken zouden zijn gedaan door negen poitiemensen van politiebureau Marconiplein, in het westen van de havenstad.

‘Kankervolk, kutafrikanen, pauperallochtonen’

Volgens de krant werden de racistische opmerkingen gemaakt nadat de agenten een filmpje uit Spijkenisse hadden gezien waarop te zien is hoe een witte 15-jarige jongen minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen. De agenten noemden burgers met een migratieachtergrond onder andere “kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen”.

Lees ook: In elkaar geslagen Tommy uit Spijkenisse reageert in video op steun

Ook zouden ze hebben gezegd op hen te willen “schieten”. Een van de politiemensen zei verder te hopen dat de vechtersbazen gepakt worden. “Hopelijk niet door de politie maar eerst door anderen die ze nog hardere klappen geven.”

Rotterdamse politiechef is boos

Plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert van de Rotterdamse politie zegt dat de uitspraken “in taal en tekst alle grenzen te buiten gingen”. Volgens haar hebben andere politiemensen in februari 2019 al melding gemaakt bij hun teamchef over de racistische gesprekken. Er zijn toen “corrigerende gesprekken” gevoerd en de appgroep werd opgeheven, aldus Krukkert.

Lees ook: Jongeren maken anti-kopschoprap na video mishandeling Tommy in Spijkenisse

Het bestaan van de gewraakte appgroep werd echter niet gemeld bij de Rotterdamse politieleiding. “Gezien de ernst van de gedeelde berichten vinden wij dat deze zaak destijds intern breder besproken en beoordeeld had moeten worden”, zegt Krukkert daarover tegen de krant. Er zal volgens haar daarom alsnog een “diepgaand onderzoek” worden ingesteld.

De politiechef vindt dat de agenten het vertrouwen van collega’s en burgers hebben beschaamd. “Ik ben teleurgesteld en boos dat dit in onze eenheid plaatsvindt.”

Redactie/ANP