112

Onafhankelijk onderzoek naar handelen gemeente Oss om zelfmoord Arie den Dekker

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de gemeente in de zaak van Arie den Dekker. Dat maakte de burgemeester van Oss, Wobine Buijs – Glaudemans, tijdens een persconferentie dinsdagmiddag bekend. Den Dekker stak zichzelf maandag voor het gemeentehuis van Oss in brand en kwam daarbij om het leven.

Lees ook: Anthony’s vader stak zichzelf in brand in Oss: ‘Hij was het zat en heeft dat laten merken’

“Hier zijn alleen maar verliezers”, begint burgemeester Buijs – Glaudemans de persconferentie. “Het moet helder zijn dat ook wij geschokt zijn door wat er is gebeurd. Medewerkers hebben het drama zien gebeuren, waren erbij en hebben eerste hulp geboden.”

Moeizaam traject

Burgemeester Buijs – Glaudemans benadrukt dat het een intensief traject is geweest tussen de gemeente en Den Dekker. “Kosten nog moeite zijn gespaard om hulp te bieden”, laat de burgemeester weten. Echter vertelt zij ook hoe zwaar het traject met Den Dekker was. Woningcoöperaties wilden niet met hem samenwerken, waardoor het onderdak bieden bemoeilijkt werd.

Ook zou hij niet altijd netjes in de omgang zijn. “Bij bedreiging doen wij altijd aangifte”, verklaart de burgemeester. “Ik geef niet iemand als beloning een huis, al zou ik het kunnen. Door dit gedrag te vertonen kan iemand geen voortrekkersrol krijgen, wel een gebiedsverbod.”

Getuigenbeschermingsprogramma

Den Dekker zit ten tijden van het gebiedsverbod in een vakantiepark in Overloon. Daar zit hij vanwege het getuigenbeschermingsprogramma omdat hij verklaard heeft na een liquidatie. Als hij iemand op het park over zijn situatie vertelt, wordt hij plots uit het programma gezet.

De Osse burgemeester vertelt daar woensdag het volgende over: “Als iemand zich willens en wetens niet aan de afspraken houdt, ligt mijn verantwoordelijkheid bij de andere inwoners. Een gebiedsverbod dient ertoe om andere te beschermen.”

Onderzoek

“Mijn handelen moet dieper onderzocht worden”, sluit burgemeester Buijs – Glaudemans de persconferentie af. “Iedereen heeft recht op openheid van zaken. De driehoek heeft besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen.”

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis)