Politiek

'OMT adviseert sportscholen nog niet te openen'

De experts van het Outbreak Management Team (OMT) vinden dat er nog te veel onduidelijk is over het besmettingsgevaar in sportscholen, om een concreet advies te geven aan het kabinet over heropening. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van de NOS.

In de routekaart die het kabinet heeft opgesteld, is het idee dat sportscholen 1 september weer open mogen. Maar veel sportscholen vrezen voor hun voortbestaan als ze de hele zomer dicht moeten blijven. Ze willen eerder open. De versoepelingen in de routekaart zijn voorwaardelijk, benadrukte premier Mark Rutte meermaals, en zijn afhankelijk van hoe het virus zich ontwikkelt.

Aanvullende maatregelen

Brancheorganisatie NL Actief sprak eerder deze maand met minister Martin van Rijn (Sport) en stelde aanvullende maatregelen voor, om de risico’s te verminderen. Zo zou er minder intensief kunnen worden gesport, en minder mensen en apparaten in de sportschool kunnen komen.

Van Rijn vroeg de experts van het OMT om advies, maar die zien nog te veel onzekerheden over de risico’s op coronabesmetting in sportscholen.

Adviezen worden meestal opgevolgd

De crisiscommissie (MCCb) van het kabinet komt woensdag weer bijeen om de coronacrisis te bespreken. De MCCb zou tot een ander besluit kunnen komen over de sportscholen, maar de afgelopen maanden werden de adviezen van het OMT meestal opgevolgd.

Directeur van NL Actief, Ronald Wouters, zegt niet te willen reageren op speculaties. De vereniging heeft nog geen bericht over het besluit gehad van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De sportscholen wachten woensdag af. Ze zijn er klaar voor om per 1 juni open te gaan, aldus Wouters.