Dieren

Olifant Indra staat op knappen, babyolifantje kan ieder moment komen

Het duurt niet lang meer of olifant Indra bevalt in Dierenpark Amersfoort van een kersvers olifantenkalfje. Het grote moment is zó dichtbij, dat er iedere nacht een verzorger in een hangmat in het vertrek van Indra slaapt.

Lees ook: Olifant Indra maakt zich klaar voor bevalling in Dierenpark Amersfoort

Verzorger Rob Saris legt aan Hart van Nederland uit waarom. “We willen de bevalling, het werpen van het kalf, meemaken. Daarom ligt er iemand in de hangmat.”

Volgens Saris is het moment van bevalling duidelijk aanstaande. “Je ziet een beweging in de buik, ze slaat met de slurf tegen de buik, ze is onrustiger dan normaal.” Toch zou zelfs Saris het moment zo kunnen missen, ook als hij in de hangmat ligt te waken. “Indra is een hele stille. Ze laat signalen merken, maar als het daadwerkelijk begint, is het in een kwartier gebeurd.”

Meelopen met de familie

Zodra het kalfje ter wereld is gekomen, gaat de familie olifant om het pasgeboren babyolifantje heen staan. “Dan schoppen ze het recht”, aldus Saris. “Zo proberen ze de bloedsomloop te activeren, zodat het zo snel mogelijk kan opstaan. Het moet meelopen met de familie.”