Misdaad

Oekraïense MH17-aanklagers ontslagen door reorganisatie OM Oekraïne

Aan de vooravond van het MH17-proces in Nederland zijn in Oekraïne alle officieren van justitie die de vliegramp onderzochten uit hun functie ontheven. Dat meldt NRC Maandag. Onder hen zijn ook de twee officieren die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

De zes officieren die de Oekraïense MH17-sectie vormden zijn ontslagen. Volgens de officieren is hun ontslag een zware slag voor het vervolgonderzoek naar de ramp. MH17-onderzoeker Roman Hosjovsky denkt dat zijn opvolgers minstens een jaar nodig hebben om zich in te lezen. “Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd.”

Het ontslag van de MH17-officieren is het gevolg van een grote hervorming van het Oekraïense Openbaar Ministerie onder de vlag van corruptiebestrijding – een speerpunt van de regering-Zelensky.

‘Gevolgen reorganisatie OM Oekraïne op MH17-proces niet groot’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat op 9 maart begint.

Volgens het OM is Nederland op de hoogte gebracht van de wisselingen. Hoofdofficier Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het JIT, is toen voor overleg naar Kiev gereisd. Hij heeft de garantie gekregen dat de uit zijn functie gezette aanklager Oleh Peresada verbonden blijft aan het JIT. Hij zou zich alleen geen officier van justitie meer mogen noemen.

‘Dossier over MH17-proces in Nederland al klaar’

“Dat was voor ons belangrijk omdat hij veel kennis van zaken heeft”, aldus een woordvoerster van het OM. “We weten niet wat het voor de toekomst betekent. Maar we gaan ervan uit dat de wisselingen niet heel veel invloed zullen hebben op het proces in Nederland omdat dit dossier al klaar is.”

Bij de vliegramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

ANP