112

Politie onderzoekt verkrachting op campus Nyenrode in Breukelen

Bij een illegaal coronafeest op de campus van Nyenrode Business Universiteit in Breukelen is vorige week zaterdag mogelijk een student verkracht. Dat meldt het AD. Nyenrode zegt geschokt te zijn door het incident en staakt het onderwijs.

Het incident gebeurde tijdens de activiteiten rondom de verkiezingen van een nieuw bestuur van studentenvereniging NCV. Ondanks dat deze activiteiten “in lijn waren met de corona-maatregelen” constateerde de beveiliging dat er later op de avond een feest was ontstaan met zo’n twintig studenten.

Lees ook: NOC*NSF: ‘Nog steeds veel grensoverschrijdend gedrag in de sport’

Feest

“Deze bijeenkomst was geen onderdeel van het programma dat was georganiseerd en ook niet bekend bij de organisatie”, verklaart Nyenrode aan het AD. “Bij deze bijeenkomst werden de coronaregels niet nageleefd. Hierop is door de beveiliging de politie gebeld.”

Bij aankomst van de politie werd er door een studente melding gedaan van verkrachting. Daarop is een mannelijke student aangehouden. “Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed en we zijn in nauw contact met haar”, meldt Nyenrode. “De zaak is nu in verder onderzoek.”

Lees ook: Grapperhaus: alle onvrijwillige seks strafbaar als verkrachting

Verschrikkelijk

In een verklaring op de website van Nyenrode laten ze weten de gebeurtenis “vanzelfsprekend verschrikkelijk” te vinden. “Iedereen die zich geraakt voelt door de gebeurtenissen, bieden we de mogelijkheid om hierover het gesprek aan te gaan met een vertrouwenspersoon.”

“Een veilig klimaat op de campus om te studeren en te wonen is een basisvoorwaarde waar Nyenrode Business Universiteit pal voor staat”, gat de verklaring verder. “Wij danken de mensen van de campusbeveiliging en de politie voor hun adequate optreden in deze zaak.”

Lees ook: Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft seks gehad tegen de wil

Extern onderzoek

De universiteit laat weten een extern onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen op de bewuste avond. Ook de politie doet onderzoek naar de vermeende verkrachting. De verdachte is gearresteerd, maar wacht het onderzoek in vrijheid af.

De universiteit blijft voorlopig gesloten. In een brief naar alle studenten schrijft de onderwijsinstelling een groot deel van de lesactiviteiten tot 1 januari alleen online aan te bieden. Ook zijn de honderden studenten die woonachtig zijn op de campus geadviseerd de campus te verlaten. Een groot deel van de studenten heeft hier gehoor aan gegeven.