Waar kan je boodschappen doen op 1 januari? Check het hier

Wie op nieuwjaarsdag naar de supermarkt wil kan bij ruim 30 procent van de vestigingen terecht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.

Op nieuwjaarsdag 2017 was 15 procent van de supers geopend, blijkt uit een inventarisatie van Openingstijden.nl. Dit jaar is dat flink meer, al zijn er grote regionale verschillen. Vooral in zuid-oost Brabant, in de Randstad en Noord-Holland kunnen mensen deze 1 januari boodschappen doen.

Alle supermarkten open

In een handjevol gemeenten zijn alle supermarkten open. In onder meer Reusel-De Mierden, Son en Breugel en Wormerland kun je bij alle grootgrutters terecht.

Van de grote steden kun je in Almere bij de meeste filialen terecht. 28 supermarkten zijn geopend, wat neerkomt op ruim driekwart. Amsterdam en Leiden (74 procent) en Eindhoven (69 procent) volgen op de lijst.

In grote delen van Drenthe, Gelderland en Overijssel, en in de zogenoemde bible-belt blijven alle supers op nieuwjaarsdag dicht.

Soepeler regels

Sinds de versoepeling van de Winkeltijdenwet in 2013 staan steeds meer gemeenten toe dat supermarkten hun deuren openen op nieuwjaarsdag. Dit jaar kun je al in 232 van de totaal 355 gemeenten een geopende supermarkt vinden. Volgens Openingstijden.nl openen supermarkten wel later dan op een normale woensdag hun deuren, vaak rond 11 uur.