112

Nieuwe zoekactie naar vermiste surfer Mathijs (23) op strand Scheveningen

Zondagochtend is op het strand in Scheveningen opnieuw een grote zoekactie naar de vermiste surfer Mathijs. Het lichaam van de 23-jarige student uit Delft is nog altijd niet gevonden.

Opsporingsorganisatie SAR Nederland zoekt sinds 9.30 uur met ongeveer dertig vrijwilligers op het strand van Scheveningen. De zoektocht begon vanaf de pier. “Vanaf daar gaan we alle kanten uit”, vertelt een woordvoerder. Een eindtijd is er vooralsnog niet. “Zolang de honden niet moe zijn en we zelf nog kunnen lopen, gaan we door.”

Hoop door harde wind

Met paarden, honden en quads wordt er gezocht naar het vijfde slachtoffer van het surfdrama op 11 mei. Vanwege de slechte weersomstandigheden is het waterteam thuisgebleven. “We moeten niet zelf in de problemen komen”, aldus de woordvoerder.

Het zoekteam hoopt dat door de harde wind vanuit zee het lichaam van Matthijs is aangespoeld op het strand. “Onze slogan is vandaag: de zee geeft, de zee neemt, en vandaag is het tijd dat de zee geeft en hij terugkomt”, zegt de woordvoerder tot slot.

Duikers met sonar

Afgelopen vrijdag werd er ook een zoekactie naar Mathijs. Duikers van duikteam PSD Nederland moesten de actie echter voortijdig staken vanwege de harde wind en hoge golven. Het team vaart met rubberboten die zijn uitgerust met sonarapparatuur. Door de slechte weersomstandigheden was die niet goed te gebruiken.

Lees ook: Zoekactie naar vermiste surfer Mathijs (23) afgebroken wegens harde wind en hoge golven

Mocht de zoekactie van SAR Nederland zondag geen resultaat opleveren, dan zoekt het duikteam komende week weer verder. Bij het surfdrama kwamen vijf mannen om het leven. Vier van hen zijn teruggevonden. Het lichaam van Matthijs werd bij een eerdere zoekactie gezien, maar dreef toen weg.

Emotioneel eerbetoon

Zaterdagmiddag hebben honderden mensen in Delft op indrukwekkende en aangrijpende wijze afscheid genomen van de omgekomen surfers Max en Mathijs. Het bijzondere eerbetoon vond plaats bij het pand van studentenvereniging Delftsch Studenten Corps in het centrum van de stad.

Veel bezoekers lieten hun emoties de vrije loop en zochten steun bij elkaar. Onder andere leden van de roeivereniging en hockeyvereniging kwamen samen. Ze brachten een witte roos mee, om die toe te voegen aan een steeds groter wordende bloemenzee onder een banner met de inmiddels bekende ‘vijf haringen’. Die staan symbool voor de vijf watersporters die het surfdrama niet overleefden.

Bekijk hieronder de beelden van het bijzondere eerbetoon

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: Regio15.nl