Politiek

Nieuwe militairen moeten lang wachten op vervolgopleiding en vertrekken weer

Defensie heeft vanwege personeelstekorten dringend nieuwe militairen nodig. Maar veel rekruten moeten zo lang wachten op hun vervolgopleiding dat ze uiteindelijk gefrustreerd vertrekken.

Dat bevestigt Anne-Marie Snels, voorzitter van vakbond AFMP, dinsdag na berichtgeving door De Telegraaf. De lange wachttijden komen volgens Snels doordat er bij Defensie overal personeelstekorten zijn. Er zijn dus ook te weinig opleiders.

Dat betekent dat rekruten na hun basistraining vaak langer moeten wachten op vervolgopleidingen, zoals een rijopleiding of een training tot scherpschutter. Ook bij veiligheidstrainingen en -cursussen zijn er problemen, aldus de vakbondsleider.

Groot probleem bij landmacht

Bij de landmacht zijn de problemen volgens haar het grootst. Daar keren wachtende rekruten terug naar hun bataljon en moeten ze klusjes doen. “Dat is voor een tijdje niet erg, maar als je je carrière anders had uitgestippeld, frustreert het.”

Hoeveel nieuwe militairen de afgelopen tijd zijn afgehaakt, weet Snels niet precies. Voorzitter Jan Kropf van vakbond ACOM schat in De Telegraaf dat al tientallen recent geworven soldaten alweer zijn afgehaakt. Snels kan deze aantallen niet uitsluiten, volgens haar is het dweilen met de kraan open.

ANP