Dieren

Artis krijgt een nieuw museum (en het gaat níet over dieren)

De Amsterdamse dierentuin Artis krijgt een nieuw museum. Na Micropia, over microscopisch kleine organismen, komt er nu Het Groote Museum. En dat gaat niet over dieren.

Het nieuwe onderdeel van de dierenpark gaat eind volgend jaar open en is dus het tweede museum van Artis. Het Groote Museum gaat over de mens als onderdeel van de natuur en zijn rol in de wereld.

Lees ook: Hans en Joke kunnen eindelijk weer naar de dierentuin: ‘Joehoe, we mogen weer!’

‘Emotionele expeditie’

Er komen onder andere kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden. De dierentuin wil zo bezoekers aan het denken zetten over maatschappelijke thema’s als circulariteit, mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid.

Volgens projectleider Haig Balian gaan bezoekers “op een emotionele expeditie”. “Je gaat op een emotionele expeditie, waarbij je je lichaam gebruikt door te zien, bewegen, voelen, ruiken, op een manier die nog niet eerder is gedaan.”

Kijk terug: Olifantje komt in één minuut ter wereld in dierentuin Artis

Mens en natuur

Balian stelt dat de coronacrisis duidelijk maakt dat mens en natuur niet te scheiden zijn en dat het museum daarmee relevanter is dan ooit. “Je ontdekt hoeveel dingen met elkaar te maken hebben, krijgt inzicht in jezelf en in de invloed die de mens op de wereld heeft.”

Het Groote Museum wordt ondergebracht in het eerste museumgebouw van Nederland, dat uit 1855 komt. Het pand op het Artis-terrein was sinds 1947 niet meer open voor het publiek. Het wordt momenteel gerestaureerd.

ANP