Politiek

Nieuw advies: Schiphol alleen laten groeien bij minder stikstofuitstoot

De luchtvaart in Nederland kan alleen groeien als de sector minder stikstof uitstoot. Dat blijkt uit een nieuw advies van de commissie-Remkes over de stikstofcrisis.

Schiphol wil graag verder groeien en daarnaast is het de bedoeling dat Lelystad Airport ooit de deuren opent. Dat is volgens de commissie alleen mogelijk zijn als de luchtvaart in zijn geheel minder stikstof uitstoot. Alle sectoren moeten namelijk ‘stikstofruimte’ inleveren.

Lees ook: Opening Lelystad Airport definitief uitgesteld

Uit onderzoek blijkt dat de stikstofuitstoot door de luchtvaart groter is dan eerst werd gedacht. Van de totale stikstofneerslag in Nederland komt 0,7 tot 1,1 procent door de luchtvaart. Maar het beeld dat vliegtuigen een grote vervuiler zijn op het gebied van stikstof, is volgens de commissie dus onterecht.

‘Luchtvaart moet bijdrage leveren’

Wel vindt Remkes dat de sector zijn bijdrage moet leveren. Hij ziet vooral rond vliegvelden kansen om stikstofneerslag te verlagen, zoals elektrisch taxiën en het inzetten van lichtere vliegtuigen. Ook zou het goed zijn om ervoor te zorgen dat de manier waarop reizigers naar luchthavens reizen schoner wordt.

Mocht de luchtvaart zelf niet genoeg stikstof kunnen besparen, “dan moet de sector bijdragen aan de vermindering van uitstoot van andere sectoren alvorens ze zelf kan groeien”, aldus het advies.

Lees ook: Spoedwet stikstof heeft ook meerderheid in Eerste Kamer

De adviescommissie, die onder leiding staat van VVD’er Johan Remkes, werd gevraagd onderzoek te doen na een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde in mei vorig jaar dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese richtlijnen om de natuur te beschermen. In september kwam de commissie met een eerste advies.

Redactie/ANP