Gezondheid

Negatief reisadvies voor Antwerpen, code oranje van kracht

Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is dinsdagavond veranderd van geel naar oranje, dat laat het ministerie voor Buitenlandse Zaken dinsdagavond weten. Eerder liet de Belgische minister Philip Goffin al weten door zijn Nederlandse collega hiervan op te hoogte te zijn gesteld.

Nederlanders krijgen het advies alleen naar Antwerpen te reizen als dit echt noodzakelijk is. Bij terugkomst wordt hen gevraagd twee weken in quarantaine te blijven. Het kabinet heeft dit besluit genomen omdat het aantal besmettingen in de Belgische provincie de afgelopen periode fors is gestegen.

‘Gateway naar het zuiden’

De ANVR, de belangenvereniging van reisbureau, is erg blij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken hier al duidelijkheid over heeft gegeven. “Antwerpen is voor ons geen hotspot omdat mensen hier vooral individueel naar toe reizen. Maar het is wel een belangrijke gateway naar het zuiden voor heel veel mensen”, zegt directeur Frank Oostdam.

“Veel mensen op weg naar Frankrijk gaan door Antwerpen. De trend is dat meer mensen met de auto op pad gaan, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze controle over de situatie houden. Het is fijn dat zij weten waar ze aan toe zijn. We zijn daarom blij dat het ministerie dit meteen duidelijk heeft gemaakt.”

Avondklok in Antwerpen

Er is een avondklok ingesteld in de hele provincie tussen 23.30 en 06.00 uur. Mensen kunnen wel door de provincie naar hun bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar het advies om niet te stoppen om te rusten of te tanken.

Maandag werd ook al een negatief reisadvies afgegeven voor de Spaanse stad Barcelona en haar randgemeenten. Ook Kroatië kreeg eerder zo’n aangescherpt advies. Dat betekent dat vakanties naar zo’n land of regio worden afgeraden. “De code oranje voor Barcelona was voor ons spannender omdat daar veel mensen georganiseerd naar toe reizen. Dat een reisadvies wordt bijgesteld is helaas realisme dit jaar voor de vakantieganger”, aldus Oostdam.

 

Tekst: Redactie/ANP