Opmerkelijk

Nederlandse student ziet vulkaanuitbarsting Java met eigen ogen: 'De rookwolk was gigantisch'

De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is dinsdagochtend uitgebarsten. De vulkaan spuwde een aswolk van zo’n zes kilometer omhoog. Er vielen geen gewonden, maar de schrik zit er aardig in. Dit merkt ook de Nederlandse student Lima Boon.

“Rond 5 uur, half 6 ’s ochtends hoorde je enorme knallen, een soort onweer. Ik zit zelf op de elfde verdieping dus ik kan de vulkaan prima zien vanaf hier. Ik zag gelijk enorm veel rook eruit schieten”, zegt de Nederlandse Boon.

Weinig paniek

De vulkaan heeft wel vaker kleinere uitbarstingen, vertelt Boon. Dus er was weinig paniek bij de inwoners van de stad Yogyakarta. “Op straat zag je mensen niet echt anders reageren. Ik merkte wel, toen ik op de universiteit aankwam, dat iedereen mondkapjes droeg.”

Toch was het wel even schrikken voor de Nederlandse student. “Ik zag die rookwolk. Die was echt gigantisch geworden.” Ook de inwoners van de stad zijn wel wat gewend. “In eerdere gevallen dat de vulkaan uitbarstte was iedereen van: ‘Ah, maak je geen zorgen. Dit gebeurt elke week.’ En nu zat iedereen toch een beetje meer te stressen.”

Lima Boon verwacht niet dat hij de stad moet verlaten vanwege de uitbarsting. “Ik moet nog bericht krijgen van de universiteit, want die houden ons op de hoogte. Verder wacht ik een beetje af.”