Opmerkelijk

Nederlandse Chinezen vragen steun: ga chinees eten en deel een selfie met #ikchinees

De gemeenschap van Chinezen in Nederland begint vrijdag de campagne #ikchinees. Ze roept iedereen op chinees te gaan eten, daar een selfie van te maken en die dan met de hashtag #ikchinees te delen op sociale media.

Het is een reactie op kwetsende opmerkingen en flauwe grappen aan het adres van Chinese Nederlanders. Die krijgen zij naar hun hoofd geslingerd na de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) nam het initiatief, dat wordt gesteund door de koepelorganisatie van Chinese organisaties in Nederland. VCHO-voorzitter Bin Yu wil “die grote groep positieve Nederlanders oproepen te laten zien dat Chinezen in Nederland thuishoren.”

Lees ook: Vriendinnen van Chinese afkomst mishandeld om coronavirus

‘Voorkomen is beter dan Chinezen’

Het Meldpunt Racisme meldde donderdag dat racisme tegen Chinese Aziatische mensen zichtbaarder is sinds de uitbraak van het coronavirus. Een uitzending van Radio 10 waarin een carnavalslied met de titel Voorkomen is beter dan Chinezen werd gedraaid, leidde tot ruim drieduizend meldingen.

“Het lied overschrijdt duidelijk de grenzen van humor en satire”, lieten 57 Chinees-Nederlandse organisaties weten in een gezamenlijke verklaring. “Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend.”

Foto: Wikipedia