Sport

Nederlandse basketbalwereld in shock na overlijden Kobe Bryant

De dood van basketballegende Kobe Bryant kwam bij oud-basketballer Henk Pieterse hard aan. De voormalig international ontmoette Bryant in 2016. “Hij staat in het rijtje van de grootsten ter wereld. Tussen iconen als David Bowie.”

De Amerikaanse basketballer was in zijn helikopter onderweg toen het neerstortte, enkele tientallen kilometers van Los Angeles. Naast de 41-jarige Bryant zat zijn 13-jarige dochtertje Gianna ook in de heli. In totaal kwamen er negen mensen om het leven. Mogelijk was slecht zicht de oorzaak van de crash. Over de hele wereld wordt er geschokt gereageerd op het onverwacht overlijden van de ster.

“Ik kreeg eerst een berichtje op mijn mobiel en ik geloofde het niet. Maar later kreeg ik van iedereen appjes en mailtjes. Ik zette de tv aan en toen zag ik het”, vertelt oud-international Pieterse. “Ik barstte meteen in tranen uit.”

Kobe in Hilversum

In 2016 mocht Pieterse helpen met het organiseren van een basketbalclinic bij het hoofdkantoor van Nike in Hilversum. “Ik wist niet dat Kobe kwam, maar merkte wel dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Er waren ook een hoop kinderen die van niks wisten. En ineens kwam hij dan achter hun de zaal ingelopen. Er barstte een orkaan van emotie los. Ik kreeg ook een hug van hem”, herinnert Pieterse zich.

“Ik ben dan 2.11 meter lang, maar tegenover hem voelde ik me kleinduimpje. En toch gaf hij me het gevoel: ‘ik ben er één van jou’. Het was echt een icoon. Het is moeilijk te bevatten dat hij er niet meer is.”

Minuut stilte

Ook jeugdteams staan stil bij het overlijden van hun held. “We hebben vanochtend bij de training een minuut stilte gehouden”, zegt Marco van den Berg, coach van de Nederlandse Basketball Bond. “Eén van de kinderen kwam vanochtend al in het basketbalshirt van Bryant – nummer 24 van de Lakers – op de training. Het doet zeker wat.”

Beeld: Henk Pieterse