Politiek

Vier op de tien Nederlanders hoopt op versoepeling coronamaatregelen

Blijven we in de huidige ‘intelligente lockdown’, hebben we extra coronamaatregelen nodig of gaan we juist afschalen? Uit onderzoek van Wat vindt Nederland blijkt dat 42 procent van de ondervraagden hoopt op een versoepeling van de maatregelen.

Aan het onderzoek deden bijna 2000 mensen mee. Het grootste deel, 49 procent, verwacht niet dat er iets gaat veranderen. Een kleine groep van 9 procent hoopt juist dat de lockdown wordt verruimd en er nieuwe maatregelen worden afgekondigd.

Helft wil horeca en scholen weer open

Als het over versoepelen gaat, hebben de meeste mensen het over het heropenen van scholen, horeca en bedrijven. 49 procent van de ondervraagden wil dat de basisscholen en kinderopvang weer open gaan. Het meest aangevinkt werd de optie om ondernemingen zoals horeca, winkels, musea en sportscholen weer te openen. Dat wil 52 procent van de ondervraagden.

Artikel gaat verder onder de video:


8 procent van de ondervraagden verzoekt om het openbaar vervoer weer volgens normale dienstregeling te laten rijden, en 14 procent wil dat jongeren meer bewegingsvrijheid krijgen, al is niet iedereen het daarmee eens. Zo zegt een van onze respondenten: “Jongeren willen meer ruimte dan ze al hebben, maar ouderen dan? Zij zijn eenzaam en kunnen hun kinderen en kleinkinderen niet zien. Wat is er nou erger?”

Ouderen willen niet in quarantaine

Een ruime meerderheid van 60 procent ziet het niet zitten om ouderen volledig in quarantaine te zetten; zodat de rest van het land weer aan het werk kan. En daar is Nini Groen (81) blij mee. Zij moet er niet aan denken om volledig opgesloten te zitten. ”Ik geniet nog elke dag van de vrijheid die ik nu nog heb.”

Ze vind het vreselijk dat er door Den Haag zoveel over ‘ouderen’ wordt gesproken. ”Nu wordt er gedaan alsof wij een hulpeloze groep oudjes zijn die niet weten wat ze moeten doen, nou fuck you all!” floept Nini eruit. ”Wij redden ons wel.”

Artikel gaat verder onder de video:


Persconferentie over coronamaatregelen

Dinsdag komt het kabinet weer samen voor crisisberaad over de coronamaatregelen. De huidige maatregelen gelden tot en met volgende week dinsdag 28 april. Maar omdat het goed gaat en de aantallen ziekenhuisopnames niet meer zo sterk stijgen als eerst, kunnen mogelijk al wat regels worden versoepeld.

Het Outbreak Management Team kijkt wat er nog nodig is en adviseert het kabinet maandagavond. Dinsdagavond om 19.00 uur maakt premier Mark Rutte bekend hoe het verdergaat met de ‘intelligente lockdown’.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.