Weer & Verkeer

Nederlanders verdeeld over reserveringsplicht voor reizen met het OV

Nederlanders zijn verdeeld over de mogelijke invoering van een reserveringsplicht voor het gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 1800 mensen.

De NS en de TU Delft zijn vrijdag een groot onderzoek onder treinreizigers begonnen naar de gevolgen van de coronacrisis voor hun reisgedrag. Ook de bereidheid van reizigers om zich vooraf aan te melden voor een treinreis wordt daarbij onderzocht.

Vooraf aanmelden

Een reiziger zou bij vooraf aanmelden te zien krijgen welke trein druk is en welke niet. Achterliggende gedachte is dat het aantal reizigers zo beter op de beperkte treincapaciteit kan worden afgestemd.

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) ziet een systeem, waarin reizigers zich voor vertrek moeten aanmelden, wel zitten. Maar ruim een derde van de ondervraagden ziet niets in het plan.

Wie krijgt voorrang?

Nederlanders zijn het ook niet helemaal eens over wie er binnen zo’n reserveringssysteem voorrang zou moeten krijgen. Alleen mensen met een vitaal beroept, vindt 31 procent van de respondenten. Een nog grotere groep (39 procent) vindt juist dat alle werkenden voorrang moeten krijgen.

Geen gevolgen

Voor de meeste Nederlanders (85 procent) heeft de mogelijke invoering van een reserveringssysteem echter geen gevolgen. Zij vinden het geen probleem als zij geen gebruik mogen maken van het ov.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.